Project Description

Commercialisering van de culturele sector en kunstenaars als ondernemers

In het samenwerkingsproject tussen wetenschapper Judith Thissen en de Amerikaanse kunstenares Edith Abeyta wordt de commercialisering van de culturele sector en de rol van de kunstenaar als ondernemer kritisch onderzocht.
Dit geschiedt door de markt op te gaan met een eigen biermerk en zich via pastiche en parodie de culturele praktijken van commerciële bierbrouwers toe te eigenen. Concreet betekent dit dat een ‘kunstbier’ wordt gelanceerd dat in Los Angeles en Nederland op kleine schaal zal worden afgezet. Het gaat om een echt product, dat door lokale amateurs gebrouwen wordt. Rondom het merk wordt een reclamecampagne opgezet, inclusief kaarten, posters, website, blog, culturele prijzen, etc. Het publiek wordt uitgenodigd actief te participeren, via mail-art acties en een internet forum. Daarnaast zullen kleine culturele happenings worden gesponsord, bijv. gratis bier bij de manifestaties van de andere projecten e.a. Als eindproduct wordt gestreefd naar een expositie over de geschiedenis van ons biermerk waarin feit en fictie door elkaar heen lopen, met daarbij een reflectie op onze eigen ervaringen.

Doel van deze samenwerking is om vanuit de praktijk een grounded theory over commercialiseringprocessen binnen kunst en cultuur te ontwikkelen, waarbij een gedeelde nieuwsgierigheid naar de doorwerking van de consumptiemaatschappij binnen het culturele veld als uitgangspunt wordt genomen.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


About

A collaborative project by Edith Abeyta and Judith Thissen part of the CO-OPs program initiated by the Netherlands Organization for Scientific Research (NWO) seeking to understand the processes of commercialization in the cultural field by launching an art beer. The brewery and atelier is located at the University of Utrecht. Robert Tower is the brewer.


%d bloggers like this: